Gourmet Deg

DEG

Pizzadeg tillverkad i Sverige!

I praktiska burkar som behåller degens kvalitet från tining till bakning. Halva jobbet är gjort, för att du skall lyckas hela vägen! Funkar utmärkt i alla typer av ugnar.

Tillagning:

  1. Ta ut burkarna från frysen och ställ i kylskåp för att tina. Låt stå minst 24 – max 48 timmar innan bakning. Plastburken hjälper till att behålla fuktigheten i degen. Låt locket vara på.
  2. Ta fram i rumstemperatur 1-2 timmar för att jäsa innan bakning. Låt locket vara på.
  3. När degen nästan når locket är den perfekt. Vänd burken upp och ner på durum / mjölat bakbord och låt degen lossna ur burken av sig själv. Vänd degen upp igen och forma till din önskade pizza.

  4. Toppa med dina favoriter.
  5. In i 250°C till max värme i förvärmd ugn. Grädda till klar, cirka 6 minuter.

Vegansk!

Ingredienser:
VETEMJÖL, vatten, rismjöl, olivolja, salt, VETESURDEG, VETEGLUTEN, jäst, bakpulver (E450, E500 majs-stärkelse), emulgeringsmedel E472e, druvsocker, VETEMALTMJÖL, rapsolja, enzymer, mjölbehandlings-medel askorbinsyra.

Näringsinnehåll per 100 g:
Energivärde
Fett
   varav mättat fett
Kolhydrater
   varav sockerarter
Fiber
Protein
Salt


950 KJ/227 Kcal
2,4g
0,2g
43,1g
1,7g
2g
6,7g
1,2g

Förvaring: -18 – -24 fryst
Vikt:
2 x 230g

HUR MAN BAKAR

MED vår deg

1. Ta ut burkarna från frysen och ställ i kylskåp för att tina.

2. Låt stå minst 24 – max 48 timmar i kyl innan bakning. Plastburken hjälper till att behålla fuktigheten i degen. Låt locket vara på.

3. Ta fram i rumstemperatur 1-2 timmar för att jäsa. Detta kan variera lite i tid beroende på hur varmt du har det hemma, men en bra regel är att om du lätt får ut den ur burken och att den har börjat närma sig locket då är det dags att börja baka. Man kan även ha degen ute längre, men som sagt, allt beror på temperatur.

4. Starta ugnen och sätt in pizzastenen eller plåten. Olika ugnar har olika maxtemperaturer, men kör på max. Det brukar vara mellan 250-300 grader. Använd gärna grillfunktionen eller pizzaläge på ugnen om du har det. VIKTIGT att stenen/plåten får var på maxvärme i minst 30min, men gärna mer så den blir riktigt varm.

5. Börja förbereda dina olika toppingar som du ska använda.

Mozzarella som hängs av innan bakning

6. När degen har jäst klart så är det dags att ta ut den ur burken. Vänd burken upp och ner på mjölat bord och låt degen lossna ur burken av sig självt, i den mån det går. Ibland behöver man hjälpa till lite för att få den att lossna. 

7. Vänd på degen så att ovansidan på bullen hamnar uppåt.

8. Nu är det dax att börja baka. Här finns det massa olika tekniker och vi kommer visa två olika som vi tycker passar bra till vår deg.

9. Då är det dax för topping, och här är det bara att gå loss med det man själv älskar, eller se våra recept-tips. Vi föredrar att inte lägga för mycket toppings på pizzan, utan snarare låta varje råvara få ta sin plats. Det finns även en risk att pizzan inte blir helt gräddad om du har för mycket toppings på den, tänk less is more.

10. Nu ska pizzan in i ugnen. Här föredrar vi att du använder en pizzaspade, se mer under utrustning. Använder du spade utan hål så se till att mjöla lite på spaden innan du tar upp pizzan, då blir det lättare att få av pizzan från spaden.

Baka med pizzaspade och pizzasten

11. Om du inte har en pizzaspade så lägg pizzan på ett bakplåtspapper innan du lagt på toppingen. Använd sedan en skärbräda för att skjuta in pizzan i ugnen med bakplåtspappret kvar. När du gräddat i några minuter och pizzan fått en yta i botten så drar du bort pappret och bakar det sista direkt på stenen/plåten/stålet.

Baka med plåt och bakplåtspapper

12. Baka pizzan tills den fått gyllenbruna kanter och tills att osten har smält. Då det är varmare i inre delen av ugnen kan det vara bra att snurra på pizzan efter halva baktiden. På så sätt får du en så jämn bakning som möjligt. Lyft gärna lite på pizzan och kolla under så att den är riktigt klar innan du tar ut den. 

13. Toppa sedan pizzan med toppings som du vill ha! Vi tycker att alla pizzor mår bra av lite olivolja efter att de lämnat ugnen.

 

Lycka till och Smaklig Pizza 🙂

UTRUSTNING

Pizzasten

Finns många varianter att välja på och här får du vad du betalar för. Skillnaden på dom olika är vilken sorts sten det är och det finns även i i stål. 

Här måste man prova sig fram lite och köpa det man själv känner att man har ett behov av men oavsett vad du väljer för sten/stål så se till att den är riktigt varm innan du börjar baka på den, gärna 30-60 min i full värme innan du börjar baka.

Pizzaspade

Vill man vara riktigt noga så bör man ha 2 sorters spadar, en för att ta in pizzan i ugnen med och en för att ta ut pizzan med och även vända pizzan i ugnen. Det går så klart att använda enbart en spade och då är det spaden du tar in pizzan med i ugnen. 

Man kan säga att det finns 3 sorters intagnings spadar: Metall med hål, metall och trä. Alla 3 funkar väldigt bra men vill du ha en riktigt bra spade och som är lättast att få av degen från så bör du köra på metall med hål. Det som är bra med den spaden är även att du inte får med dig massa mjöl in i ugnen som ligger och bränner i botten när du bakar.